header kulinarni recepti - logo header

Кулинарни рецепти. Общи понятия за приготвянето на ястия

Първо трябва да въведем едно такова понятие: Класификация на местните продукти. Това най-общо включва видовете меса - Телешко, свинско, пилешко, риба, заешко и овнешко. Също има и по-подробна класификация на местните продукти, които се получават от един вид месо. Подробната местна класификация можете да видите на този линк: Класификация на месото спрямо възможната употреба и въдът му. . Важна част в кулинарията е да се знае месото и местните продукти как могат да бъдат приготвени или с други думи казано, кое месо е подходящо за нашето ядене.


Гласувай за - Кулинарни рецепти - Зеле с оценка Не е оценявана още тази кулинарна статияГласувай за - Кулинарни рецепти - Зеле с оценка Има какво да се желае в тази кулинарна рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Зеле с оценка Става за готвене и яденеГласувай за - Кулинарни рецепти - Зеле с оценка Никак не лоша рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Зеле с оценка Много добра рецепта
Гласували за тази кулинарна страница: 1 читателя. Среден кулинарен рейтинг: 4 - Много добра рецепта
подробно търсене в Кулинарната категория: кулинарни рецепти 4 Кулинарни рецепти - Зеле

Заведения и Хранене Вкусно и полезно


Кулинарни рецепти за Зеле

Кулинарни рецепти Зеле

Кулинарни изкушения на тема - Зеле

Кулинарният продук с име Брюкселско зеле има енергийня стойност 176 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 42 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Зеле се съдържат 0 грама мазнини, 5 протеини или белтък и 4 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Зеле: Пиперки с ориз кулинарна рецепта от Берковско

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Зеле: Целина с домати и гъби

Предложение за кулинарна рецепта: Пържени пиперки и картофи кулинарна рецепта от село Забърдо смолянско

Предложение за кулинарна рецепта: Карфиол със сос от сирене

Предложение за кулинарна рецепта: Спанак с ориз кулинарна рецепта от Пловдивско

Предложение за кулинарна рецепта: Яхния с тиквички кулинарна рецепта от Смолян

Кулинарни рецепти за Зеленчуци

Кулинарни рецепти Зеленчуци

Кулинарни изкушения на тема - Зеленчуци

Кулинарният продук с име Замразени зеленчуци има енергийня стойност 176 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 42 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Зеленчуци се съдържат 0,5 грама мазнини, 3,3 протеини или белтък и 6,6 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Зеленчуци: Пиперки с ориз кулинарна рецепта от Берковско

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Зеленчуци: Целина с домати и гъби

Предложение за кулинарна рецепта: Пържени пиперки и картофи кулинарна рецепта от село Забърдо смолянско

Предложение за кулинарна рецепта: Мусака с тиквички кулинарна рецепта от Смолян

Предложение за кулинарна рецепта: Вегетариански кюфтета кулинарна рецепта от Пловдивско

Предложение за кулинарна рецепта: Целина с домати и гъби

Кулинарни рецепти за Зехтин

Кулинарни рецепти Зехтин

Кулинарни изкушения на тема - Зехтин

Кулинарният продук с име Зехтин има енергийня стойност 3704 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 884 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Зехтин се съдържат 100 грама мазнини, 0 протеини или белтък и 0 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Извара

Кулинарни рецепти Извара

Кулинарни изкушения на тема - Извара

Изварата се прави от млечните продукти на животните. Изварата, получена от мляко, което не е подлагано на продължителна топлинна обработка се смята за най-полезна. Грешно е да се мисли, че изварата е лека храна, защото в нея има много протеини, което изискват големи усилия от стомаха и червата за усвояването им. За кулинарни цели извара може да направите по следния начин: затопля се, но без да завири един литър прясно мляко. Към него добавете една кофичка кисело мляко. Така получената кулинарна смес се разбърква до сгъстяване, след което се отцежда около 60 минути в тензух. Това е една бърза и лесна кулинарна рецепта да си приготвите Извара в домашни условия.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Извара: Тутманик кулинарна рецепта от Средногорието

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Извара: Вита баница с извара кулинарна рецепта от Тракия

Предложение за кулинарна рецепта: Пролетна салата с извара

Предложение за кулинарна рецепта: Тутманик кулинарна рецепта от Средногорието

Предложение за кулинарна рецепта: Лек лимонов мус

Предложение за кулинарна рецепта: Вита баница с извара кулинарна рецепта от Тракия

Кулинарни рецепти за Картофи

Кулинарни рецепти Картофи

Кулинарни изкушения на тема - Картофи

Кулинарният продук с име Пресни картофи има енергийня стойност 314 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 75 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Картофи се съдържат 0 грама мазнини, 1,5 протеини или белтък и 17 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Подправките в кулинарното изкуство и рецепти

Подправките обикновено представляват свежи или изсушени листа, семена, плодове, корени, кора от дърво, смоли, химически вещества, използвани в подходящи количества като добавки към храната с цел да ѝ придадат желан мирис или вкус, като по този начин подобрят свойствата на ястията.

Някои често срещаните подправки в Българската национална кухня Кулинарни подправки:
черен пипер, червен пипер, чубрица, риган, готварска сол, босилек , шафран, канела, кимион, самардала, магданоз, бахар, дафинов лист, чимен и др.

Наименование на витамините

Какво се крие зад имената на витамините? Как да ги запазим в ястията, които приготвяме? Класификация на витамините спрямо разтворимостта им. . Важна част в кулинарията е да се знае видовете витамини и начините на запазване на тези безценни вещества във кулинарните рецепти.

Начин на приготвяне на СУПИ

Приготвянето на Супите от животински и растителни продукти се получава чрез варене. За много хора по света супата и сега е единственото ястие на закуска, обед и вечеря.
Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита. Месната супа, съдържаща животински белтъчини, прави обеда пълноценен, ако второто ястие е постно и с ниска калоричност. Зеленчуковата супа набавя на организма витамини и минерални соли.
Пвече подробности за приготвянето на супи и чорби можете да научите от този линк - Методи за приготвяне на супи и чорби. Условия за ползване на тази кулинарна страничка.

Кулинарните изкушения и Наднормено тегло или ИТМ

Кулинарията е изкуство, което приготвя много разнообразни и страшно изкушаващи вкусотийки, които за съжаление се лепят върху специфични части на тялото ни и създават, както естетически така и здравословни проблеми. Затова е много важно да следим дали сме достигнали границата за наднормено тегло, която се определя чрез няколко критерия. Повече за наднорменото тегло и индексът на телесна маса ИТМ можете да научите тук.

Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Прочетете за изискванията на Български държавен стандарт за храни и продукти. Какво трябва да съдържат хранителните продукти и на какви стандарти за качество трябва да отговарят. Много се заговори за връщането на БДС в храните. Всеки от нас очакваше да се случи чудо и хранително вкусовата промишленост да се върне с 20 години назад във времето, когато кашкавала и сиренето бяха истински. Уви това не се случи до момента, но въпреки това връщането на БДС донакъде повиши качеството на храните. Повече за стандартите на БДС може да прочетете тук: Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Забавна история: Иванчо отишъл войник
Иванчо отишъл войник. Там попаднал на старшина, който се мислел за много умен и започнал да се майтапи с него:
- Иванчо, кажи три.
- Три.
- Кой ти го наби.
- Иванчо, кажи пет.
- Пет.
- Да ти го туря и отзад и отпред.
Писнало му на Иванчо и решил да си го върне на старшината.
- Господин старшина, кажи десет. Старшината великодушно решил да даде шанс на Иванчо да го затапи.
- Добре от мен да мине, десет.
- Спя с жена ти старши!
- Чакай бе Иванчо тук няма рима. - захилил се старшината.
- Няма рима старши, но е вярно!

Вица е разгледан 900 пъти. В категория: Иванчо и Марийка


Любопитното в светът на подправките и кулинарията

Шампион сред ядките по цена е макадамията (австралийски орех). Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в Австралия струва над 30 долара. Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени.1 |2 |3 | Кулинарни Рецепти Страници 4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 |12 |13 |14 |15 |16 |
Супи и кулинарни рецептиТози кулинарен сайт е създаден в началото на 2010г. Последно обновяване в кулинарните рецепти и продукти 02-2023 година. При нередности в тази интернет страница моля свържете се с нас
СЕО оптимизация | Нотариус Нови Пазар