header kulinarni recepti - logo header

Кулинарни рецепти. Общи понятия за приготвянето на ястия

Първо трябва да въведем едно такова понятие: Класификация на местните продукти. Това най-общо включва видовете меса - Телешко, свинско, пилешко, риба, заешко и овнешко. Също има и по-подробна класификация на местните продукти, които се получават от един вид месо. Подробната местна класификация можете да видите на този линк: Класификация на месото спрямо възможната употреба и въдът му. . Важна част в кулинарията е да се знае месото и местните продукти как могат да бъдат приготвени или с други думи казано, кое месо е подходящо за нашето ядене.


Гласувай за - Кулинарни рецепти - Сметана с оценка Не е оценявана още тази кулинарна статияГласувай за - Кулинарни рецепти - Сметана с оценка Има какво да се желае в тази кулинарна рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Сметана с оценка Става за готвене и яденеГласувай за - Кулинарни рецепти - Сметана с оценка Никак не лоша рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Сметана с оценка Много добра рецепта
Гласували за тази кулинарна страница: читателя. Среден кулинарен рейтинг: 0 - Не е оценявана още тази кулинарна статия
подробно търсене в Кулинарната категория: кулинарни рецепти 12 Кулинарни рецепти - Сметана

Заведения и Хранене Вкусно и полезно


Кулинарни рецепти за Сметана

Кулинарни рецепти Сметана

Кулинарни изкушения на тема - Сметана

Кулинарният продук с име Сметана 20% има енергийня стойност 838 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 200 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Сметана се съдържат 20 грама мазнини, 2 протеини или белтък и 2 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Спанак

Кулинарни рецепти Спанак

Кулинарни изкушения на тема - Спанак

Кулинарният продук с име Спанак има енергийня стойност 29 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 7 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Спанак се съдържат 0 грама мазнини, 3 протеини или белтък и 4 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Стафиди

Кулинарни рецепти Стафиди

Кулинарни изкушения на тема - Стафиди

Кулинарният продук с име Стафиди има енергийня стойност 1140 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 272 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Стафиди се съдържат 0,4 грама мазнини, 2 протеини или белтък и 70 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Суджуци и луканки

Кулинарни рецепти Суджуци и луканки

Кулинарни изкушения на тема - Суджуци и луканки

Основно ястие Суджуци и луканки Тези така тънки мезета, които всички обожаваме. Как да си приготвим в домашни условия суджук и луканка - това са изпитани от времето рецепти. Колко и какви подправки да сложим, а и изборът на месо е от огромно значение, за да може тези деликатеси да се харесат на трапезата ни. Луканките и Суджуците са едно традиционно мезе присъстващо на българската трапеза. Тези деликатеси са в основата на много приятни вечери.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Суджуци и луканки: Овча пастърма кулинарна рецепта от село Чокманово

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Суджуци и луканки: Кемик пастърма кулинарна рецепта от Чепеларе

Предложение за кулинарна рецепта: Овча пастърма кулинарна рецепта от село Чокманово

Предложение за кулинарна рецепта: Луканка кулинарна рецепта от Пирдоп

Предложение за кулинарна рецепта: Наденица кулинарна рецепта от Средногорието

Предложение за кулинарна рецепта: Спържа кулинарна рецепта от село Яхиново станкедимитвоско

Кулинарни рецепти за Сусам

Кулинарни рецепти Сусам

Кулинарни изкушения на тема - Сусам

Кулинарният продук с име Сусам има енергийня стойност 2401 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 573 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Сусам се съдържат 50 грама мазнини, 18 протеини или белтък и 23 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Подправките в кулинарното изкуство и рецепти

Подправките обикновено представляват свежи или изсушени листа, семена, плодове, корени, кора от дърво, смоли, химически вещества, използвани в подходящи количества като добавки към храната с цел да ѝ придадат желан мирис или вкус, като по този начин подобрят свойствата на ястията.

Някои често срещаните подправки в Българската национална кухня Кулинарни подправки:
черен пипер, червен пипер, чубрица, риган, готварска сол, босилек , шафран, канела, кимион, самардала, магданоз, бахар, дафинов лист, чимен и др.

Наименование на витамините

Какво се крие зад имената на витамините? Как да ги запазим в ястията, които приготвяме? Класификация на витамините спрямо разтворимостта им. . Важна част в кулинарията е да се знае видовете витамини и начините на запазване на тези безценни вещества във кулинарните рецепти.

Начин на приготвяне на СУПИ

Приготвянето на Супите от животински и растителни продукти се получава чрез варене. За много хора по света супата и сега е единственото ястие на закуска, обед и вечеря.
Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита. Месната супа, съдържаща животински белтъчини, прави обеда пълноценен, ако второто ястие е постно и с ниска калоричност. Зеленчуковата супа набавя на организма витамини и минерални соли.
Пвече подробности за приготвянето на супи и чорби можете да научите от този линк - Методи за приготвяне на супи и чорби. Условия за ползване на тази кулинарна страничка.

Кулинарните изкушения и Наднормено тегло или ИТМ

Кулинарията е изкуство, което приготвя много разнообразни и страшно изкушаващи вкусотийки, които за съжаление се лепят върху специфични части на тялото ни и създават, както естетически така и здравословни проблеми. Затова е много важно да следим дали сме достигнали границата за наднормено тегло, която се определя чрез няколко критерия. Повече за наднорменото тегло и индексът на телесна маса ИТМ можете да научите тук.

Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Прочетете за изискванията на Български държавен стандарт за храни и продукти. Какво трябва да съдържат хранителните продукти и на какви стандарти за качество трябва да отговарят. Много се заговори за връщането на БДС в храните. Всеки от нас очакваше да се случи чудо и хранително вкусовата промишленост да се върне с 20 години назад във времето, когато кашкавала и сиренето бяха истински. Уви това не се случи до момента, но въпреки това връщането на БДС донакъде повиши качеството на храните. Повече за стандартите на БДС може да прочетете тук: Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Забавна история: Виж каква хубава реклама на Lacoste
Две мутри се разхождат по реката Нил. Изведнъж виждат един крокодил, налапал някакъв човек, така че само краката му стърчали от устата. Едната мутра казва на другата:
- Картоф, виж каква хубава реклама на `Lacoste`.

Вица е разгледан 105 пъти. В категория: Борци и Мутри


Любопитното в светът на подправките и кулинарията

Шампион сред ядките по цена е макадамията (австралийски орех). Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в Австралия струва над 30 долара. Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени.1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 | Кулинарни Рецепти Страници 12 |13 |14 |15 |16 |
Супи и кулинарни рецептиТози кулинарен сайт е създаден в началото на 2010г. Последно обновяване в кулинарните рецепти и продукти 12-2023 година. При нередности в тази интернет страница моля свържете се с нас
СЕО оптимизация | Нотариус Нови Пазар | Предлагани услуги от Зала под наем Evoke