header kulinarni recepti - logo header

Кулинарни рецепти. Общи понятия за приготвянето на ястия

Първо трябва да въведем едно такова понятие: Класификация на местните продукти. Това най-общо включва видовете меса - Телешко, свинско, пилешко, риба, заешко и овнешко. Също има и по-подробна класификация на местните продукти, които се получават от един вид месо. Подробната местна класификация можете да видите на този линк: Класификация на месото спрямо възможната употреба и въдът му. . Важна част в кулинарията е да се знае месото и местните продукти как могат да бъдат приготвени или с други думи казано, кое месо е подходящо за нашето ядене.


Гласувай за - Кулинарни рецепти - Яйце с оценка Не е оценявана още тази кулинарна статияГласувай за - Кулинарни рецепти - Яйце с оценка Има какво да се желае в тази кулинарна рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Яйце с оценка Става за готвене и яденеГласувай за - Кулинарни рецепти - Яйце с оценка Никак не лоша рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Яйце с оценка Много добра рецепта
Гласували за тази кулинарна страница: 3 читателя. Среден кулинарен рейтинг: 5 - Такъв кулинарен шедьовър не съм ял
подробно търсене в Кулинарната категория: кулинарни рецепти 15 Кулинарни рецепти - Яйце

Заведения и Хранене Вкусно и полезно


Кулинарни рецепти за Яйце

Кулинарни рецепти Яйце

Кулинарни изкушения на тема - Яйце

Кулинарният продук с име Яйце 1 бр (58 гр) има енергийня стойност 352 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 84 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Яйце се съдържат 6 грама мазнини, 7 протеини или белтък и 0 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Ястия от диви животни

Кулинарни рецепти Ястия от диви животни

Кулинарни изкушения на тема - Ястия от диви животни

Основно ястие Ястия от диви животни В тази категория влизат всички диви животни, които могат да намерят място на трапезата ни, като: зайци, елени, диви свини и още много други. Особенност при приготвянето на такъв вид месо е първо то задължително да мине през съответната проверка за годността му за консумация.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Ястия от диви животни: Заек с прясно зеле кулинарна рецепта от село Габровница пазарджишко

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Ястия от диви животни: Капама със заек

Предложение за кулинарна рецепта: Заек по ловджийски

Предложение за кулинарна рецепта: Заек с прясно зеле кулинарна рецепта от село Габровница пазарджишко

Предложение за кулинарна рецепта: Пълнен заек

Предложение за кулинарна рецепта: Попска яхния със заек

Кулинарни рецепти за Ястия от свинско месо

Кулинарни рецепти Ястия от свинско месо

Кулинарни изкушения на тема - Ястия от свинско месо

Основно ястие Ястия от свинско месо Свинското месо е един от най-често употребяваните от хората видове месо. То присъства във всяка една от Европейските традиционни кухни. Все пак Свинското месо е забранено в мюсюлманските страни поради религиозни и здравословни причини. Все пак дори и в България казват, къде в тази жега ще ям тлъсто месо. Въпреки това ястията от свинско месо са най-харесвани от хората, може би защото свинското месо по съдържание е най-близко до човешкото и така можем да набавим необходимите ни аминокиселини за да потдържаме тялото си.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Ястия от свинско месо: Странджански кебап

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Ястия от свинско месо: Кебап с гъби кулинарна рецепта от Пирдопско

Предложение за кулинарна рецепта: Свинско с ориз кулинарна рецепта от село Плодовитово старозагорско

Предложение за кулинарна рецепта: Свинско филе варено в зелев сок кулинарна рецепта от село Свежен пловдивско

Предложение за кулинарна рецепта: Друсан кебап по самоковски

Предложение за кулинарна рецепта: Свинско със зелени домати кулинарна рецепта от Кюстендилско

Кулинарни рецепти за Ястия от телешко месо

Кулинарни рецепти Ястия от телешко месо

Кулинарни изкушения на тема - Ястия от телешко месо

Основно ястие Ястия от телешко месо Богато на белтъчини е телешкото месо, но кулинари внимавайте тъй като телешкото съдържа по-малко мазнини от много други видове месо, при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо. Освен месото, телешки кости се използват за приготвяне на бульон, който служи за основа на сосове и супи. Знаменитата българска шкембе чорба се прави от телешко шкембе. Най-скъпото месо в света е известното японско "мраморно" говеждо. 200 грама филе от това месо в Европа струва 100 долара. Някой парчета, които са изключително крехки се продаван и за 1000 долара.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Ястия от телешко месо: Телешки кебап

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Ястия от телешко месо: Чомлек кебап кулинарна рецепта от Пиринския край

Предложение за кулинарна рецепта: Тюрлю гювеч по добруджански

Предложение за кулинарна рецепта: Винен кебап кулинарна рецепта от Хасковско

Предложение за кулинарна рецепта: Гювеч с ориз кулинарна рецепта от Пловдив

Предложение за кулинарна рецепта: Телешки завиви кулинарна рецепта от Средногорието

Кулинарни рецепти за Ястия с агнешко месо

Кулинарни рецепти Ястия с агнешко месо

Кулинарни изкушения на тема - Ястия с агнешко месо

Основно ястие Ястия с агнешко месо Агнешкото месо е източник на висококачествен протеин в здравословното хранене на човека. То е източник както на витамините от групата Б, така и на много редки и незаменими елементи необходими за човешкият организъм. Тежкият му аромат допринася за малкото му присъствие на трапезата на съвременният човек, но в много религии е единственото разрешено месо за консумация.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Ястия с агнешко месо: Агнешко книжен кебап кулинарна рецепта от Пловдив

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Ястия с агнешко месо: Агнешко магданозлия кулинарна рецепта от Пловдив

Предложение за кулинарна рецепта: Капама от агнешко месо по шуменски

Предложение за кулинарна рецепта: Агнешко горски кебап кулинарна рецепта от Странджанско

Предложение за кулинарна рецепта: Ястие с агнешко месо по градинарски кулинарна рецепта от Пловдивско

Предложение за кулинарна рецепта: Пълнено яре кулинарна рецепта от село Настан смолянско

Подправките в кулинарното изкуство и рецепти

Подправките обикновено представляват свежи или изсушени листа, семена, плодове, корени, кора от дърво, смоли, химически вещества, използвани в подходящи количества като добавки към храната с цел да ѝ придадат желан мирис или вкус, като по този начин подобрят свойствата на ястията.

Някои често срещаните подправки в Българската национална кухня Кулинарни подправки:
черен пипер, червен пипер, чубрица, риган, готварска сол, босилек , шафран, канела, кимион, самардала, магданоз, бахар, дафинов лист, чимен и др.

Наименование на витамините

Какво се крие зад имената на витамините? Как да ги запазим в ястията, които приготвяме? Класификация на витамините спрямо разтворимостта им. . Важна част в кулинарията е да се знае видовете витамини и начините на запазване на тези безценни вещества във кулинарните рецепти.

Начин на приготвяне на СУПИ

Приготвянето на Супите от животински и растителни продукти се получава чрез варене. За много хора по света супата и сега е единственото ястие на закуска, обед и вечеря.
Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита. Месната супа, съдържаща животински белтъчини, прави обеда пълноценен, ако второто ястие е постно и с ниска калоричност. Зеленчуковата супа набавя на организма витамини и минерални соли.
Пвече подробности за приготвянето на супи и чорби можете да научите от този линк - Методи за приготвяне на супи и чорби. Условия за ползване на тази кулинарна страничка.

Кулинарните изкушения и Наднормено тегло или ИТМ

Кулинарията е изкуство, което приготвя много разнообразни и страшно изкушаващи вкусотийки, които за съжаление се лепят върху специфични части на тялото ни и създават, както естетически така и здравословни проблеми. Затова е много важно да следим дали сме достигнали границата за наднормено тегло, която се определя чрез няколко критерия. Повече за наднорменото тегло и индексът на телесна маса ИТМ можете да научите тук.

Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Прочетете за изискванията на Български държавен стандарт за храни и продукти. Какво трябва да съдържат хранителните продукти и на какви стандарти за качество трябва да отговарят. Много се заговори за връщането на БДС в храните. Всеки от нас очакваше да се случи чудо и хранително вкусовата промишленост да се върне с 20 години назад във времето, когато кашкавала и сиренето бяха истински. Уви това не се случи до момента, но въпреки това връщането на БДС донакъде повиши качеството на храните. Повече за стандартите на БДС може да прочетете тук: Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Забавна история: - Мамо, днес директора на училището ме попита дали имам братя и сестри
- Мамо, днес директора на училището ме попита дали имам братя и сестри. - Е, и ти какво му отговори? - Ами казах, че съм единственото дете в семейството. - И той какво каза? - "Слава богу!"

Вица е разгледан 11 пъти. В категория: Иванчо и Марийка


Любопитното в светът на подправките и кулинарията

Шампион сред ядките по цена е макадамията (австралийски орех). Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в Австралия струва над 30 долара. Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени.1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 |12 |13 |14 | Кулинарни Рецепти Страници 15 |16 |
Супи и кулинарни рецептиТози кулинарен сайт е създаден в началото на 2010г. Последно обновяване в кулинарните рецепти и продукти 12-2023 година. При нередности в тази интернет страница моля свържете се с нас
СЕО оптимизация | Нотариус Нови Пазар | Предлагани услуги от Зала под наем Evoke