header kulinarni recepti - logo header

Кулинарни рецепти. Общи понятия за приготвянето на ястия

Първо трябва да въведем едно такова понятие: Класификация на местните продукти. Това най-общо включва видовете меса - Телешко, свинско, пилешко, риба, заешко и овнешко. Също има и по-подробна класификация на местните продукти, които се получават от един вид месо. Подробната местна класификация можете да видите на този линк: Класификация на месото спрямо възможната употреба и въдът му. . Важна част в кулинарията е да се знае месото и местните продукти как могат да бъдат приготвени или с други думи казано, кое месо е подходящо за нашето ядене.


Гласувай за - Кулинарни рецепти - Карфиол с оценка Не е оценявана още тази кулинарна статияГласувай за - Кулинарни рецепти - Карфиол с оценка Има какво да се желае в тази кулинарна рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Карфиол с оценка Става за готвене и яденеГласувай за - Кулинарни рецепти - Карфиол с оценка Никак не лоша рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Карфиол с оценка Много добра рецепта
Гласували за тази кулинарна страница: читателя. Среден кулинарен рейтинг: 0 - Не е оценявана още тази кулинарна статия
подробно търсене в Кулинарната категория: кулинарни рецепти 5 Кулинарни рецепти - Карфиол

Заведения и Хранене Вкусно и полезно


Кулинарни рецепти за Карфиол

Кулинарни рецепти Карфиол

Кулинарни изкушения на тема - Карфиол

Кулинарният продук с име Карфиол има енергийня стойност 142 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 34 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Карфиол се съдържат 1 грама мазнини, 3,6 протеини или белтък и 3 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Кашкавал

Кулинарни рецепти Кашкавал

Кулинарни изкушения на тема - Кашкавал

Кашкавалът е вид твърдо сирене, което се произвежда от мляко (Млечни продукти). Той изисква период на зреене най-малко 60 дни. Един от признаците на неузрелия кашкавал е, че мек като пластелин и се лепи по ножа. Спрямо сирената кашкавалът има по-високо съдържание на мазнини и готварска сол.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Кашкавал: Пиле с ориз

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Кашкавал: Зеленчукова супа кулинарна рецепта от Великотърновско

Предложение за кулинарна рецепта: Пиле с цветно зеле кулинарна рецепта от Великотърновско

Предложение за кулинарна рецепта: Спагети с гъби

Предложение за кулинарна рецепта: Млечна супа с кашкавал от разложко

Предложение за кулинарна рецепта: Картофи с бабек на фурна кулинарна рецепта от Средногорието

Кулинарни рецепти за Кисело мляко

Кулинарни рецепти Кисело мляко

Кулинарни изкушения на тема - Кисело мляко

Българското кисело мляко се произвежда от прясно мляко чрез бурно развитие на бактериите lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус вирее само по нашите географски ширини) и streptococcus thermophilus (Стрептококус термофилус). Първата бактерия е кисела, а втората е сладка. Киселото мляко се произвежда само в България и затова е един от националните ни символи.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Кисело мляко: Чорбаджийски качамак кулинарна рецепта от Смолян

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Кисело мляко: Сарми с лозов лист кулинарна рецепта от Асеновград

Предложение за кулинарна рецепта: Сарма кебап кулинарна рецепта от Пловдивско

Предложение за кулинарна рецепта: Булгурница с печени кори кулинарна рецепта от Тракия

Предложение за кулинарна рецепта: Сарми с лозов лист кулинарна рецепта от Асеновград

Предложение за кулинарна рецепта: Супа от ориз с кисело мляко

Кулинарни рецепти за Колбасите във готварското изкуство

Кулинарни рецепти Колбасите във готварското изкуство

Кулинарни изкушения на тема - Колбасите във готварското изкуство

Основно ястие Колбасите във готварското изкуство Колбасите са чудесни помощници при приготвянето на вкусни ястия. За разлика от месото те не се нуждаят от никаква предварителна обработка за да бъдат добавени във ястието. Въпреки това авторът на тази страница с радост приветства връщането на БДС относно колбасите. Все пак дори и соята да е много по-полезна от месото, хората трябва да знаят какво получават срещу парите си.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Колбасите във готварското изкуство: Леща с наденица кулинарна рецепта от Великотърновско

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Колбасите във готварското изкуство: Картофи с наденица кулинарна рецепта от Великотърновско

Предложение за кулинарна рецепта: Картофи със сарфалади на фурна

Предложение за кулинарна рецепта: Картофи с бабек на фурна кулинарна рецепта от Средногорието

Предложение за кулинарна рецепта: Гъби с ориз и наденица кулинарна рецепта от Пирдопско

Предложение за кулинарна рецепта: Саздърма с праз кулинарна рецепта от Кюстендилско

Кулинарни рецепти за Краставица

Кулинарни рецепти Краставица

Кулинарни изкушения на тема - Краставица

Кулинарният продук с име Краставица има енергийня стойност 42 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 10 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Краставица се съдържат 0 грама мазнини, 0,7 протеини или белтък и 1,5 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Подправките в кулинарното изкуство и рецепти

Подправките обикновено представляват свежи или изсушени листа, семена, плодове, корени, кора от дърво, смоли, химически вещества, използвани в подходящи количества като добавки към храната с цел да ѝ придадат желан мирис или вкус, като по този начин подобрят свойствата на ястията.

Някои често срещаните подправки в Българската национална кухня Кулинарни подправки:
черен пипер, червен пипер, чубрица, риган, готварска сол, босилек , шафран, канела, кимион, самардала, магданоз, бахар, дафинов лист, чимен и др.

Наименование на витамините

Какво се крие зад имената на витамините? Как да ги запазим в ястията, които приготвяме? Класификация на витамините спрямо разтворимостта им. . Важна част в кулинарията е да се знае видовете витамини и начините на запазване на тези безценни вещества във кулинарните рецепти.

Начин на приготвяне на СУПИ

Приготвянето на Супите от животински и растителни продукти се получава чрез варене. За много хора по света супата и сега е единственото ястие на закуска, обед и вечеря.
Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита. Месната супа, съдържаща животински белтъчини, прави обеда пълноценен, ако второто ястие е постно и с ниска калоричност. Зеленчуковата супа набавя на организма витамини и минерални соли.
Пвече подробности за приготвянето на супи и чорби можете да научите от този линк - Методи за приготвяне на супи и чорби. Условия за ползване на тази кулинарна страничка.

Кулинарните изкушения и Наднормено тегло или ИТМ

Кулинарията е изкуство, което приготвя много разнообразни и страшно изкушаващи вкусотийки, които за съжаление се лепят върху специфични части на тялото ни и създават, както естетически така и здравословни проблеми. Затова е много важно да следим дали сме достигнали границата за наднормено тегло, която се определя чрез няколко критерия. Повече за наднорменото тегло и индексът на телесна маса ИТМ можете да научите тук.

Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Прочетете за изискванията на Български държавен стандарт за храни и продукти. Какво трябва да съдържат хранителните продукти и на какви стандарти за качество трябва да отговарят. Много се заговори за връщането на БДС в храните. Всеки от нас очакваше да се случи чудо и хранително вкусовата промишленост да се върне с 20 години назад във времето, когато кашкавала и сиренето бяха истински. Уви това не се случи до момента, но въпреки това връщането на БДС донакъде повиши качеството на храните. Повече за стандартите на БДС може да прочетете тук: Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Забавна история: Обикновени очила или контактни лещи
Полицай изпитва три блондинки. Показва им една снимка за 5 секунди и я скрива. Пита първата блондинка:
- Видяхте заподозряния. Ще го разпознаеш ли?
- Разбира се та той има само едно око.
Изпитващият я отрязва:
- Има едно око, защото снимката е в профил.
Показал снимката и на втората блондинка и задал същия въпрос.
- Ще го разпозная, защото има само едно ухо!
Полицаят извикал:
- Казах, че това е защото снимката е в профил!.
Обърнал се към третата блондинка:
- Помисли много добре, преди да ми отговориш!
Блондинката плахо промълвила:
- Мисля, че заподозряният носи контактни лещи!
- Как разбра?
- Лесно е. Ако има само едно око и едно ухо, то как ще сложи обикновени очила!

Вица е разгледан 468 пъти. В категория: Блондинки


Любопитното в светът на подправките и кулинарията

Шампион сред ядките по цена е макадамията (австралийски орех). Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в Австралия струва над 30 долара. Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени.1 |2 |3 |4 | Кулинарни Рецепти Страници 5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 |12 |13 |14 |15 |16 |
Супи и кулинарни рецептиТози кулинарен сайт е създаден в началото на 2010г. Последно обновяване в кулинарните рецепти и продукти 12-2023 година. При нередности в тази интернет страница моля свържете се с нас
СЕО оптимизация | Нотариус Нови Пазар | Предлагани услуги от Зала под наем Evoke