header kulinarni recepti - logo header

Кулинарни рецепти. Общи понятия за приготвянето на ястия

Първо трябва да въведем едно такова понятие: Класификация на местните продукти. Това най-общо включва видовете меса - Телешко, свинско, пилешко, риба, заешко и овнешко. Също има и по-подробна класификация на местните продукти, които се получават от един вид месо. Подробната местна класификация можете да видите на този линк: Класификация на месото спрямо възможната употреба и въдът му. . Важна част в кулинарията е да се знае месото и местните продукти как могат да бъдат приготвени или с други думи казано, кое месо е подходящо за нашето ядене.


Гласувай за - Кулинарни рецепти - Гювеч в кулинарията с оценка Не е оценявана още тази кулинарна статияГласувай за - Кулинарни рецепти - Гювеч в кулинарията с оценка Има какво да се желае в тази кулинарна рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Гювеч в кулинарията с оценка Става за готвене и яденеГласувай за - Кулинарни рецепти - Гювеч в кулинарията с оценка Никак не лоша рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Гювеч в кулинарията с оценка Много добра рецепта
Гласували за тази кулинарна страница: читателя. Среден кулинарен рейтинг: 0 - Не е оценявана още тази кулинарна статия
подробно търсене в Кулинарната категория: кулинарни рецепти 3 Кулинарни рецепти - Гювеч в кулинарията

Заведения и Хранене Вкусно и полезно


Кулинарни рецепти за Гювеч в кулинарията

Кулинарни рецепти Гювеч в кулинарията

Кулинарни изкушения на тема - Гювеч в кулинарията

Основно ястие Гювеч, това е име на традиционни ястия от българската и чуждестраната кухня. Гювеч представлява вид яхния от месо и зеленчуци. Поради отличните си вкусови качества, гювечът е любимо основно ястие. Гювеч се приготвя в специален глинен съд носещ името на това ястие. Едно типично българско ястие, в тази кулинарна категория ще ви запознае с изкуството да готвите в глинени съдове така, както това са правили нашите деди и прадеди. Събрани са най-вкусните, най-популярни ястия от цяла България. Освен че в глинените съдове стават много вкусни ястия, готвенето в тях се характеризира с нещо много съществено: Приготвените по този начин кулинарни продукти запазват повечето си вкусови и хранителни свойства и готовите ястия са здравословна храна за всички поколения.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Гювеч в кулинарията: Гювеч по овчарски със смляно месо 

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Гювеч в кулинарията: Гювеч от картофи с ориз 

Предложение за кулинарна рецепта: Гювеч с телешко месо и ориз 

Предложение за кулинарна рецепта: Гювеч по гръцки 

Предложение за кулинарна рецепта: Летен гювеч с овнешко 

Предложение за кулинарна рецепта: Гювеч от овнешко месо със зеленчуци 

Кулинарни рецепти за Десерти или сладостта на живота

Кулинарни рецепти Десерти или сладостта на живота

Кулинарни изкушения на тема - Десерти или сладостта на живота

Ето и няколко кулинарни съвета за по-сладък живот: Не използвайте за сладкиши сега извадени от хладилника яйца, оставете ги за няколко минути да се темперират. За да бъде гланцът на сладкиша по-лъскав, сложете в жълтъка няколко капки олио. Кексът ще стане по-пухкав ако сложите пудра захар, а не обикновена. В случай че тестото стане твърдо, добавете едно разбито яйце. Содата трябва да се угаси с кисело мляко или с малко оцет (лимонов сок) преди да се добави в тестото. Ако искате да разбиете сметана – тя трябва винаги да бъде студена. Основно ястие Десерти или сладостта на живота Няма нищо по-хубаво след здравословно хранене човек да подслади душата си. Тези малки, но прекрасни вкусотии, които се водят перлата във кулинарните тайни. Разбира се, че ще предоставим и рецепти за тези изкушения. Най-скъпият десерт се предлага в нюйоркския ресторант "Serendipity 3". Декорацията е от златни листенца, които може да се ядат. Сервира се в чаша обкована със злато и диаманти. Консумира се също така със златна лъжичка с диаманти. Това удоволствие струва 25 000 долара. Празната чаша остава за клиента. Шампион при шоколадите е "Chocopologie by Knipschildt" и се произвежда в САЩ. За парче от 453 гр. трябва да се отделят 2 600 долара.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Десерти или сладостта на живота: Млечна баница

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Десерти или сладостта на живота: Гевречета кулинарна рецепта от Севлиево

Предложение за кулинарна рецепта: Орехов колач кулинарна рецепта от Смолян

Предложение за кулинарна рецепта: Десерт от тиква настъргана на ренде кулинарна рецепта от Пловдивско

Предложение за кулинарна рецепта: Крем с плодове кулинарна рецепта от Варненско

Предложение за кулинарна рецепта: Десерт от жито кулинарна рецепта от Хасковско

Кулинарни рецепти за Диня

Кулинарни рецепти Диня

Кулинарни изкушения на тема - Диня

Кулинарният продук с име Диня има енергийня стойност 130 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 31 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Диня се съдържат 0,3 грама мазнини, 0,5 протеини или белтък и 7 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Домат

Кулинарни рецепти Домат

Кулинарни изкушения на тема - Домат

Кулинарният продук с име Домат има енергийня стойност 71 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 17 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Домат се съдържат 0 грама мазнини, 0,7 протеини или белтък и 3 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Език

Кулинарни рецепти Език

Кулинарни изкушения на тема - Език

Кулинарният продук с име Език, телешки има енергийня стойност 939 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 224 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Език се съдържат 16 грама мазнини, 15 протеини или белтък и 4 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Подправките в кулинарното изкуство и рецепти

Подправките обикновено представляват свежи или изсушени листа, семена, плодове, корени, кора от дърво, смоли, химически вещества, използвани в подходящи количества като добавки към храната с цел да ѝ придадат желан мирис или вкус, като по този начин подобрят свойствата на ястията.

Някои често срещаните подправки в Българската национална кухня Кулинарни подправки:
черен пипер, червен пипер, чубрица, риган, готварска сол, босилек , шафран, канела, кимион, самардала, магданоз, бахар, дафинов лист, чимен и др.

Наименование на витамините

Какво се крие зад имената на витамините? Как да ги запазим в ястията, които приготвяме? Класификация на витамините спрямо разтворимостта им. . Важна част в кулинарията е да се знае видовете витамини и начините на запазване на тези безценни вещества във кулинарните рецепти.

Начин на приготвяне на СУПИ

Приготвянето на Супите от животински и растителни продукти се получава чрез варене. За много хора по света супата и сега е единственото ястие на закуска, обед и вечеря.
Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита. Месната супа, съдържаща животински белтъчини, прави обеда пълноценен, ако второто ястие е постно и с ниска калоричност. Зеленчуковата супа набавя на организма витамини и минерални соли.
Пвече подробности за приготвянето на супи и чорби можете да научите от този линк - Методи за приготвяне на супи и чорби. Условия за ползване на тази кулинарна страничка.

Кулинарните изкушения и Наднормено тегло или ИТМ

Кулинарията е изкуство, което приготвя много разнообразни и страшно изкушаващи вкусотийки, които за съжаление се лепят върху специфични части на тялото ни и създават, както естетически така и здравословни проблеми. Затова е много важно да следим дали сме достигнали границата за наднормено тегло, която се определя чрез няколко критерия. Повече за наднорменото тегло и индексът на телесна маса ИТМ можете да научите тук.

Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Прочетете за изискванията на Български държавен стандарт за храни и продукти. Какво трябва да съдържат хранителните продукти и на какви стандарти за качество трябва да отговарят. Много се заговори за връщането на БДС в храните. Всеки от нас очакваше да се случи чудо и хранително вкусовата промишленост да се върне с 20 години назад във времето, когато кашкавала и сиренето бяха истински. Уви това не се случи до момента, но въпреки това връщането на БДС донакъде повиши качеството на храните. Повече за стандартите на БДС може да прочетете тук: Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Забавна история: Грозни слухове за Дева Мария
Умрял папата и се запътил към Рая. Свти Петър го спира на вратата: - Ти къде? - В рая. - Откъде накъде? - Ами аз съм папата - божи наместник на земята, мястото ми в рая е гарантирано! - Нищо такова няма! - казва Свети Петър. - Я да погледна за всеки случай в тефтерите. Гледа - нищо такова няма. Обажда се на Господ: - Господи, тука някакъв папа... - Не познавам такъв, питай Исус. Обажда се на Исус: - Исусе, тука някакъв папа на вратата... - Не го познавам, питай Светия дух. Звъни Петър на Светия дух: - Тука един папа... - Какво, папата! Веднага го засилвай в ада! Папата е шашнат: - Ама защо? - Защото разпространява гнусни слухове за мен и Дева Мария!

Вица е разгледан 87 пъти. В категория: Религиозни


Любопитното в светът на подправките и кулинарията

Шампион сред ядките по цена е макадамията (австралийски орех). Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в Австралия струва над 30 долара. Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени.1 |2 | Кулинарни Рецепти Страници 3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 |12 |13 |14 |15 |16 |
Супи и кулинарни рецептиТози кулинарен сайт е създаден в началото на 2010г. Последно обновяване в кулинарните рецепти и продукти 12-2023 година. При нередности в тази интернет страница моля свържете се с нас
СЕО оптимизация | Нотариус Нови Пазар | Предлагани услуги от Зала под наем Evoke