header kulinarni recepti - logo header

Кулинарни рецепти. Общи понятия за приготвянето на ястия

Първо трябва да въведем едно такова понятие: Класификация на местните продукти. Това най-общо включва видовете меса - Телешко, свинско, пилешко, риба, заешко и овнешко. Също има и по-подробна класификация на местните продукти, които се получават от един вид месо. Подробната местна класификация можете да видите на този линк: Класификация на месото спрямо възможната употреба и въдът му. . Важна част в кулинарията е да се знае месото и местните продукти как могат да бъдат приготвени или с други думи казано, кое месо е подходящо за нашето ядене.


Гласувай за - Кулинарни рецепти - Бекон с оценка Не е оценявана още тази кулинарна статияГласувай за - Кулинарни рецепти - Бекон с оценка Има какво да се желае в тази кулинарна рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Бекон с оценка Става за готвене и яденеГласувай за - Кулинарни рецепти - Бекон с оценка Никак не лоша рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Бекон с оценка Много добра рецепта
Гласували за тази кулинарна страница: 1 читателя. Среден кулинарен рейтинг: 5 - Такъв кулинарен шедьовър не съм ял
подробно търсене в Кулинарната категория: кулинарни рецепти 2 Кулинарни рецепти - Бекон

Заведения и Хранене Вкусно и полезно


Кулинарни рецепти за Бекон

Кулинарни рецепти Бекон

Кулинарни изкушения на тема - Бекон

Кулинарният продук с име Бекон има енергийня стойност 1735 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 414 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Бекон се съдържат 40 грама мазнини, 14 протеини или белтък и 0 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Боб

Кулинарни рецепти Боб

Кулинарни изкушения на тема - Боб

Кулинарният продук с име Зелен боб има енергийня стойност 130 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 31 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Боб се съдържат 0 грама мазнини, 2 протеини или белтък и 7 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Броколи

Кулинарни рецепти Броколи

Кулинарни изкушения на тема - Броколи

Кулинарният продук с име Броколи има енергийня стойност 138 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 33 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Броколи се съдържат 1 грама мазнини, 4,4 протеини или белтък и 1,8 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Грах

Кулинарни рецепти Грах

Кулинарни изкушения на тема - Грах

Кулинарният продук с име Грах има енергийня стойност 289 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 69 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Грах се съдържат 1 грама мазнини, 6 протеини или белтък и 10 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Гъби

Кулинарни рецепти Гъби

Кулинарни изкушения на тема - Гъби

Кулинарният продук с име Гъби има енергийня стойност 57 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 13,5 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Гъби се съдържат 0,5 грама мазнини, 1,8 протеини или белтък и 0,4 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Гъби: Млечен пастет с гъби

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Гъби: Пиле с кашкавал и гъби

Предложение за кулинарна рецепта: Бамя с гъби и арпаджик

Предложение за кулинарна рецепта: Гъби с ориз разновидност

Предложение за кулинарна рецепта: Пиле с кашкавал и гъби

Предложение за кулинарна рецепта: Английска салата

Подправките в кулинарното изкуство и рецепти

Подправките обикновено представляват свежи или изсушени листа, семена, плодове, корени, кора от дърво, смоли, химически вещества, използвани в подходящи количества като добавки към храната с цел да ѝ придадат желан мирис или вкус, като по този начин подобрят свойствата на ястията.

Някои често срещаните подправки в Българската национална кухня Кулинарни подправки:
черен пипер, червен пипер, чубрица, риган, готварска сол, босилек , шафран, канела, кимион, самардала, магданоз, бахар, дафинов лист, чимен и др.

Наименование на витамините

Какво се крие зад имената на витамините? Как да ги запазим в ястията, които приготвяме? Класификация на витамините спрямо разтворимостта им. . Важна част в кулинарията е да се знае видовете витамини и начините на запазване на тези безценни вещества във кулинарните рецепти.

Начин на приготвяне на СУПИ

Приготвянето на Супите от животински и растителни продукти се получава чрез варене. За много хора по света супата и сега е единственото ястие на закуска, обед и вечеря.
Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита. Месната супа, съдържаща животински белтъчини, прави обеда пълноценен, ако второто ястие е постно и с ниска калоричност. Зеленчуковата супа набавя на организма витамини и минерални соли.
Пвече подробности за приготвянето на супи и чорби можете да научите от този линк - Методи за приготвяне на супи и чорби. Условия за ползване на тази кулинарна страничка.

Кулинарните изкушения и Наднормено тегло или ИТМ

Кулинарията е изкуство, което приготвя много разнообразни и страшно изкушаващи вкусотийки, които за съжаление се лепят върху специфични части на тялото ни и създават, както естетически така и здравословни проблеми. Затова е много важно да следим дали сме достигнали границата за наднормено тегло, която се определя чрез няколко критерия. Повече за наднорменото тегло и индексът на телесна маса ИТМ можете да научите тук.

Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Прочетете за изискванията на Български държавен стандарт за храни и продукти. Какво трябва да съдържат хранителните продукти и на какви стандарти за качество трябва да отговарят. Много се заговори за връщането на БДС в храните. Всеки от нас очакваше да се случи чудо и хранително вкусовата промишленост да се върне с 20 години назад във времето, когато кашкавала и сиренето бяха истински. Уви това не се случи до момента, но въпреки това връщането на БДС донакъде повиши качеството на храните. Повече за стандартите на БДС може да прочетете тук: Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Забавна история: Коментар на фудболен коментатор
Коментар на фудболен коментатор:
- Много хубав удар - за съжаление нито силен, нито точен.

Вица е разгледан 521 пъти. В категория: Спорт


Любопитното в светът на подправките и кулинарията

Шампион сред ядките по цена е макадамията (австралийски орех). Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в Австралия струва над 30 долара. Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени.1 | Кулинарни Рецепти Страници 2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 |12 |13 |14 |15 |16 |
Супи и кулинарни рецептиТози кулинарен сайт е създаден в началото на 2010г. Последно обновяване в кулинарните рецепти и продукти 12-2023 година. При нередности в тази интернет страница моля свържете се с нас
СЕО оптимизация | Нотариус Нови Пазар | Предлагани услуги от Зала под наем Evoke