header kulinarni recepti - logo header

Кулинарни рецепти. Общи понятия за приготвянето на ястия

Първо трябва да въведем едно такова понятие: Класификация на местните продукти. Това най-общо включва видовете меса - Телешко, свинско, пилешко, риба, заешко и овнешко. Също има и по-подробна класификация на местните продукти, които се получават от един вид месо. Подробната местна класификация можете да видите на този линк: Класификация на месото спрямо възможната употреба и въдът му. . Важна част в кулинарията е да се знае месото и местните продукти как могат да бъдат приготвени или с други думи казано, кое месо е подходящо за нашето ядене.


Гласувай за - Кулинарни рецепти - Телешко с оценка Не е оценявана още тази кулинарна статияГласувай за - Кулинарни рецепти - Телешко с оценка Има какво да се желае в тази кулинарна рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Телешко с оценка Става за готвене и яденеГласувай за - Кулинарни рецепти - Телешко с оценка Никак не лоша рецептаГласувай за - Кулинарни рецепти - Телешко с оценка Много добра рецепта
Гласували за тази кулинарна страница: 1 читателя. Среден кулинарен рейтинг: 5 - Такъв кулинарен шедьовър не съм ял
подробно търсене в Кулинарната категория: кулинарни рецепти 13 Кулинарни рецепти - Телешко

Заведения и Хранене Вкусно и полезно


Кулинарни рецепти за Телешко

Кулинарни рецепти Телешко

Кулинарни изкушения на тема - Телешко

Кулинарният продук с име Телешко филе има енергийня стойност 457 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 109 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Телешко се съдържат 3 грама мазнини, 21 протеини или белтък и 0 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Телешко: Телешки кебап

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Телешко: Чомлек кебап кулинарна рецепта от Пиринския край

Предложение за кулинарна рецепта: Телешко с патладжани кулинарна рецепта от Великотърновско

Предложение за кулинарна рецепта: Филе вретено с орехи и гъби

Предложение за кулинарна рецепта: Телешко с бамя кулинарна рецепта от Великотърновско

Предложение за кулинарна рецепта: Фалшив заек по свеженски

Кулинарни рецепти за Тиква

Кулинарни рецепти Тиква

Кулинарни изкушения на тема - Тиква

Кулинарният продук с име Тиква има енергийня стойност 109 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 26 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Тиква се съдържат 0 грама мазнини, 1 протеини или белтък и 6 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Тиквички

Кулинарни рецепти Тиквички

Кулинарни изкушения на тема - Тиквички

Кулинарният продук с име има енергийня стойност килоджаули на 100 грама, което се равнява на кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Тиквички се съдържат грама мазнини, протеини или белтък и грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Царевица

Кулинарни рецепти Царевица

Кулинарни изкушения на тема - Царевица

Кулинарният продук с име Царевица има енергийня стойност 369 килоджаули на 100 грама, което се равнява на 88 кило калории за същото количество кулинарен продукт. В 100 грама Царевица се съдържат 1 грама мазнини, 3 протеини или белтък и 21 грама въглехидрати. Този продукт намира широко приложение в кулинарията за приготвянето на много вкусни ястия, които можете да видите в тази страница с кулинарни рецепти.


Кулинарни рецепти за Чорби супи

Кулинарни рецепти Чорби супи

Кулинарни изкушения на тема - Чорби супи

Основно ястие Чорби супи Супа е ястие, приготвено чрез термичната обработка във вода на различни видове хранителни продукти: риба, меса, зеленчуци и други. В българия е популярно и едно друго наименование на Супата, а именно Чорбата. Супата е едно от най-известните ястия в света. Супата по правило се сервивра като първо ястие, но в много от случаите може да бъде и основно. Различаваме два вида супи Ако не се използва термична обработка на хранителните продукти за приготовянето, то готовото ястие се нарича студена супа. Тараторът е една от най-известните традиционни български студени супи.


Най-стара кулинарна рецепта в категорията Чорби супи: Пилешка крем-супа с царевица

Най-нова кулинарна рецепта в категорията Чорби супи: Зеленчукова супа кулинарна рецепта от Великотърновско

Предложение за кулинарна рецепта: Чорба от кисело зеле по пирдопски

Предложение за кулинарна рецепта: Курбан чорба от агнешко месо кулинарна рецепта от Пирдопско

Предложение за кулинарна рецепта: Чорба от свинско месо кулинарна рецепта от Кюстендилско

Предложение за кулинарна рецепта: Доматена супа по селски кулинарна рецепта от Пловдивско

Подправките в кулинарното изкуство и рецепти

Подправките обикновено представляват свежи или изсушени листа, семена, плодове, корени, кора от дърво, смоли, химически вещества, използвани в подходящи количества като добавки към храната с цел да ѝ придадат желан мирис или вкус, като по този начин подобрят свойствата на ястията.

Някои често срещаните подправки в Българската национална кухня Кулинарни подправки:
черен пипер, червен пипер, чубрица, риган, готварска сол, босилек , шафран, канела, кимион, самардала, магданоз, бахар, дафинов лист, чимен и др.

Наименование на витамините

Какво се крие зад имената на витамините? Как да ги запазим в ястията, които приготвяме? Класификация на витамините спрямо разтворимостта им. . Важна част в кулинарията е да се знае видовете витамини и начините на запазване на тези безценни вещества във кулинарните рецепти.

Начин на приготвяне на СУПИ

Приготвянето на Супите от животински и растителни продукти се получава чрез варене. За много хора по света супата и сега е единственото ястие на закуска, обед и вечеря.
Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита. Месната супа, съдържаща животински белтъчини, прави обеда пълноценен, ако второто ястие е постно и с ниска калоричност. Зеленчуковата супа набавя на организма витамини и минерални соли.
Пвече подробности за приготвянето на супи и чорби можете да научите от този линк - Методи за приготвяне на супи и чорби. Условия за ползване на тази кулинарна страничка.

Кулинарните изкушения и Наднормено тегло или ИТМ

Кулинарията е изкуство, което приготвя много разнообразни и страшно изкушаващи вкусотийки, които за съжаление се лепят върху специфични части на тялото ни и създават, както естетически така и здравословни проблеми. Затова е много важно да следим дали сме достигнали границата за наднормено тегло, която се определя чрез няколко критерия. Повече за наднорменото тегло и индексът на телесна маса ИТМ можете да научите тук.

Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Прочетете за изискванията на Български държавен стандарт за храни и продукти. Какво трябва да съдържат хранителните продукти и на какви стандарти за качество трябва да отговарят. Много се заговори за връщането на БДС в храните. Всеки от нас очакваше да се случи чудо и хранително вкусовата промишленост да се върне с 20 години назад във времето, когато кашкавала и сиренето бяха истински. Уви това не се случи до момента, но въпреки това връщането на БДС донакъде повиши качеството на храните. Повече за стандартите на БДС може да прочетете тук: Български държавен стандарт за храни и продукти БДС

Забавна история: Къци и риск печели
Играч в Риск печели Риск губи ще гегли карта:
-Ами ... средната.
Къци:
-Мое средно или ваше средно?

Вица е разгледан 788 пъти. В категория: Весели и забавни истории


Любопитното в светът на подправките и кулинарията

Шампион сред ядките по цена е макадамията (австралийски орех). Заради трудното разсаждане и отглеждане годишното производство на тази ядка е само 40 тона. Килограм от макадамията в Австралия струва над 30 долара. Едно време е бил част от основното препитание на австралийските аборигени.1 |2 |3 |4 |5 |6 |7 |8 |9 |10 |11 |12 | Кулинарни Рецепти Страници 13 |14 |15 |16 |
Супи и кулинарни рецептиТози кулинарен сайт е създаден в началото на 2010г. Последно обновяване в кулинарните рецепти и продукти 12-2023 година. При нередности в тази интернет страница моля свържете се с нас
СЕО оптимизация | Нотариус Нови Пазар | Предлагани услуги от Зала под наем Evoke